Samen met je kind hutten bouwen
Als je de essentie van jouw jeugd in één activiteit zou moeten vatten… dan zou het toch ‘hutten bouwen’ zijn? Deze ultieme team activiteit speelt zich van begin tot eind buiten af, en leert je niet alleen goed samenwerken, maar ook hoe je verschillende natuurlijk materialen kunt gebruiken om een stevige weerbestendige constructie te maken. En als de hut er dan eindelijk stond – herinner je dat gevoel nog? Vast beretrots op het eindresultaat. En daarna de hele buurt uitnodigen om in jouw hut te komen spelen. En het aller spannendste was misschien nog wel om een paar dagen later te gaan kijken of hij er nog stond.
Hutten bouwen is nog steeds ontzettend een heel populaire activiteit, zelfs bij volwassenen die zich bezighouden met ‘bushcraft’ – de verzamelnaam voor een scala aan overlevingstechnieken in de natuur. Misschien is dit dus wel de allerleukste buitenactiviteit om als gezin samen te doen.
Een goede planning voor een hut
Een goede hut bouwen begint met een goede planning. Het is belangrijk jezelf vooraf dus een aantal vragen te stellen die je helpen te bepalen waar je de hut het beste kunt bouwen, hoe groot de hut moet worden, en welke materialen je er het beste voor kunt gebruiken. Voor wie is de hut? Alleen voor jou, of ook voor je vrienden (want dan moet hij natuurlijk iets groter zijn)? En wil je hem voornamelijk zo mooi mogelijk maken, of wil je er vooral in spelen wanneer hij af is? Heb je al een goede plek gespot? Weet je welke kant de wind op waait zodat je weet aan welke kant de opening moet zijn? En als je nu al een beetje om je heen kijkt, zie je dan misschien al welke materialen er allemaal beschikbaar zijn?
Tijd om een hut te bouwen
Heb je ergens een boomstronk gezien? Dat is de perfecte tafel of stoel voor in het midden van je tipi-hut. Daaromheen, of eigenlijk overheen moet hij dus komen. Of misschien bouw je liever een soort tent-hut tegen een flinke omgeknakte tak die nu horizontaal ongeveer een meter boven de grond hangt? En past op.. niet te ambitieus beginnen, want grote hutten zijn vaak instabieler. Een kleine stevige hut blijft veel beter en langer staan. Hoe meer moeite je doet om de hoeken en gaten van je hut te bedekken of vol te stoppen met blaadjes, mos of varens, hoe stabieler en beter geïsoleerd de hut zal zijn. Misschien maak je wel een vloer van bladeren, of zorg je in ieder geval dat er geen scherpe stenen in je hut liggen. Je kunt ook nog een mooi pad aanleggen naar de deuropening, of misschien wel een klein tuintje naast de hut maken.
Samen spelen in de hut
Als je de hut samen met andere kinderen maakt, zorg dan dat iedereen mee kan doen. Wie is een goede architect? Wie weet waar de beste materialen zijn? Wie is het sterkst en kan helpen met het tillen van de zwaardere takken? Iedereen is wel ergens goed in, dus zorg ervoor dat je gebruik maakt van elkaars superkrachten. En wanneer de hut eindelijk af is, dan is het tijd om hem te openen met een speciaal ritueel. Of hebben bezoekers een geheim wachtwoord nodig om binnen te komen? Daarna kunnen jullie samen trots zijn op wat jullie gemaakt hebben. Binnen een meegenomen lunch opeten. Of de hut gebruiken als thuisbasis voor de spellen die jullie spelen.
Breek een hut af voor de veiligheid
Wanneer het tijd is om naar huis te gaan—je andere huis—is het altijd het beste om het bos zo achter te laten als je het gevonden hebt. Soms betekent dat dus dat je de hut af zal moeten breken voordat je vertrekt. Doe dit zeker als je een grote hut gemaakt hebt die mogelijk om kan vallen en waar iemand anders zich pijn aan zou kunnen doen. Bedenk je ook goed dat dieren ‘s nachts door het bos wandelen, om opzoek te gaan naar eten bijvoorbeeld, en dat ook zij zich aan de overblijfselen van jouw hut zouden kunnen bezeren… Maar alle leuke herinneringen mag je natuurlijk mee naar huis nemen. En als je alles een beetje bij elkaar legt dan bestaat er een grote kans dat je de hut de volgende keer twee keer zo snel weer opgebouwd het. Of misschien gebruiken andere kinderen je materialen wel om ook een eigen hut te bouwen. Hoe leuk is dat?