Regen is geen reden om binnen te blijven!

Regen is geen reden om binnen te blijven! 990 313 BSO Buiten

Regen is geen reden om binnen te blijven: 22 dingen om buiten te doen

Wanneer het buiten regent, kiezen we er al snel voor om binnen te blijven. Natuurlijk is het soms heerlijk om samen—lekker droog en warm—bordspelletjes te spelen, een film te kijken, of een boek te lezen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt de regen ook zien als een uitnodiging om buiten eens iets anders te doen. We zijn ten slotte niet van suiker, en misschien ziet de wereld er nat wel heel anders uit.

Regenjas of zwemkleding

Het fijne van buitenspelen in de regen is dat je van tevoren al een ding zeker weet: alles wordt gegarandeerd nat! Wanneer je daar alvast vanuit gaat, hoef je jezelf daar tijdens het buitenspelen ook niet meer druk over te maken. Lekkere stevige schoenen of laarzen aantrekken dus, een regenjas, en kleren die vies mogen worden. Een warme zomer bui? Dan is zwemkleding misschien al meer dan genoeg.

Regen-regels

Je wilt het spelen van je kinderen natuurlijk zo min mogelijk belemmeren, maar het is wellicht goed om het samen even te hebben over een aantal basis regen-regels. Denk er bijvoorbeeld aan dat auto’s minder bedacht op spelende kinderen zijn wanneer het slecht weer is. Evengoed kan een capuchon of paraplu ook het zicht van je kind belemmeren. Ook kan de stoep of de straat gladder zijn. En is het misschien goed om je kinderen duidelijk te vertellen dat ze het altijd even mogen komen laten weten als ze het te koud hebben.

Regen activiteiten

 1. Ga op zoek naar glibberige diertjes die ook van de regen houden. Misschien kom je wel een regenworm, pad, kikker, of slak tegen.
 2. Is het bijna gestopt met regenen, en schijnt de zon weer? Dan is dit misschien wel het ideale moment om de schat te vinden die daar ligt waar de regenboog de grond raakt.
 3. Volg de regen, waar stroomt het naartoe?
 4. Woon je in de buurt van een beek of rivier? Dan is het tijd voor een stokjes-race: gooi allemaal een stokje in het water en kijk welk stokje het snelste bij het eindpunt komt.
 5. Bak een aantal modder- of zandtaartjes.
 6. Spring niet alleen over de plassen, maar ook erin! Van plas naar plas bijvoorbeeld, of kijk wie de grootste plons kan maken.
 7. Loop een rondje door de buurt en observeer samen hoe de regen dingen er anders uit laat zien dan wanneer het droog is.
 8. Wie bedenkt de beste regendans?
 9. Maak binnen alvast een aantal tekeningen—met viltstiften bijvoorbeeld, of verf op water basis—die je in de regen uit laat lopen.
 10. Ga dammetje of bruggetjes bouwen en gebruik daarvoor alleen natuurlijke materialen.
 11. Maak binnen alvast een bootje, of maak er buiten een van bladeren en takjes bijvoorbeeld, en kijk of hij blijft drijven.
 12. Kijk eens hoe verschillende bladeren de regendruppels op verschillende manieren ‘vasthouden’ – hoe kan dat?
 13. Maak een wandeling met je neus door het bos of een park. Ruikt het anders dan wanneer het niet regent?
 14. Dikke druppels? Maak watermuziek door pannen, potjes en kommetje op de kop in de regen te zetten. 
 15. Wanneer het regent zijn de wolken vaak extra dik en soms zelfs heel donker. Welke vormen kun je er allemaal in zien?
 16. Verstoppertje, tikkertje en andere spellen kun je gewoon doen – dus laat de regen je vooral niet tegenhouden!
 17. Realiseer je eens hoe weinig foto’s er genomen worden wanneer het regent. Maak met een wegwerp onderwatercamera je eigen reportage.
 18. Heb je laarzen aan? Duw je voet dan een flink diep in de modder en probeer hem er dan weer uit te halen. Voel je hoe de grond je vasthoudt?
 19. Stoepkrijt ziet er nog mooier uit in de regen – de kleuren zijn veel feller!
 20. Als je erover nadenkt is een regenachtige dag eigenlijk de perfecte dag voor een waterballonnengevecht. Dus vullen maar die ballonnen! Nat worden ze toch wel.
 21. Heuveltje in de buurt? Maak met een rol dik plastic van de bouwmarkt, en een beetje ecologisch afwasmiddel een super waterglijbaan!
 22. Gebruik de natte modder om te tekenen op wit papier. Ga op zoek naar verschillende kleuren en texturen.

Terug naar binnen

Zet bij de deur een emmer of wasmand klaar waar de natte kleren in kunnen. Misschien maar meteen onder de douche springen? Of een lekker warm bad nemen. Daarna voelt het extra fijn om samen op de bank te kruipen. Praat met je kinderen over wat ze gedaan hebben… misschien hebben ze zelf al bedacht wat ze de volgende keer willen doen als de regen met bakken uit de lucht komt.