De deur openzetten voor de herfst Blog BSO Buiten Herfsttafel 990x313

De deur openzetten voor de herfst

De deur openzetten voor de herfst 990 313 BSO Buiten

De deur openzetten voor de herfst

Na een heerlijke dag buitenspelen, in het bos of in een park, heb je vast van alles in de zakken van je jas gestopt: bladeren in verschillende vormen en kleuren, eikeltjes, steentjes, veertjes, een stukje schors, of takjes. Je kunt al deze schatten natuurlijk gebruiken om thuis een mooie herfsttafel te maken zoals we in een eerder blog al voorstelde, maar je kan er natuurlijk ook hele mooie dingen van knutselen. Hier alvast een paar ideeën.

Bladstempels

Heb je al eens goed naar een blad gekeken? Van heel dichtbij bijvoorbeeld? Of niet met je ogen, maar net met je vingers. Bladeren hebben namelijk een hele fijne textuur van nerven die je als stempel kunt gebruiken. Verf ze maar eens met acrylverf of waterverf bijvoorbeeld, en dan druk je de natte kant—voordat ze verf droogt—op een vel papier. Misschien kun je met de afdrukken van bladeren van verschillende vormen wel een schilderij maken? En je kunt natuurlijk ook proberen wat voor een soort afdrukken de andere dingen die je hebt meegenomen maken. 

Blaadjes Dieren

Blaadjes dieren

Dieren knutselen met herfstbladeren

Je kunt de blaadjes zelf natuurlijk ook als tekenpapier gebruiken, daarvoor moet je zo soms wel eerst even goed laten drogen. Dit kun je doen door de bladeren tussen de bladzijden van een dik boek te leggen en het boek een weekje te laten liggen. Zo worden ze mooi droog en plat. Of misschien zijn de bladeren die jij gevonden hebt wel al droog genoeg, dan kun je meteen beginnen! Kijk eens goed naar de vorm van ieder blad en bedenk je wat voor een soort wezentje dit zou kunnen zijn? Een enge, een hele lieve, een avontuurlijke of net verlegen. Gebruik verf om oogjes, een neus en mond te maken. Of misschien wel gekke oren of hoorntjes…. alles mag! Daarna kun je de wezentjes samen op een blad plakken en ze nog pootjes, vinnen of vleugels geven. 

Herfst recept

Ben je misschien zelf herfst groente en fruit gaan oogsten? Of toch maar gewoon even naar de supermarkt om te hoek gegaan? Dan is het tijd om een lekker herfst gerecht te koken. Om dat te doen is het handig om eens goed uit te zoeken welke groente en fruit in welk seizoen geoogst worden, toch? Op de website van het voedingscentrum staat meer informatie hierover, maar misschien wil je wel je eigen groente en fruit kalender maken? Daarna is het tijd om een heerlijk recept uit te kiezen en aan de slag te gaan. Iets met kaneel laat de keuken heerlijk ruiken!

Herfst Mobile

Herfst mobile maken

Herfst mobile maken

Sommige dingen die je hebt meegenomen zijn misschien zo mooi dat je ze niet met verf wilt besmeuren maar er het liefst uren naar wilt kijken… maak er een herfst mobiele van! Een mobiele is een soort kunstwerk dat je aan het plafond hangt en dat door de lucht bewogen kan worden. Alles wat je nodig hebt om een herfst mobiele te maken is: een stevige tak, touw, mooie herfst dingen en misschien een beetje lijm of een nietmachine (voorzichtig hè). Knoop de touw aan een uiteinde van de tak, en aan de andere, zodat er een driehoek ontstaat wanneer je het touw precies in het midden oppakt, en de tak horizontaal in de lucht blijft hangen. Nu is het tijd om de mooiste bladeren, dennenappels, en veertjes uit te zoeken om te gaan gebruiken. Maakt ze vast een aan touw, en knoop het touw vervolgens ergens aan de tak. Maak een verdeling die je mooi vindt. Blaadje, eikeltje, blaadje, eikeltje, bijvoorbeeld. Of blaadje, blaadje, veertje, blaadje. Hang de mobiele daarna op boven je bed, bureautje of aan de muur.

Het is duidelijk, je hoeft je deze herfst in ieder geval niet te vervelen, er komen een paar heerlijke maanden aan. Vergeet, wanneer je de natuur in gaat, geen tasje mee te nemen om al je vondsten in te doen zodat je thuis genoeg knutsel materiaal hebt. Gebruik het liefst dingen die al van de bomen en struiken af gevallen zijn zodat je de natuur zo min mogelijk beschadigd. En wanneer je weer thuis bent, lekker van een warme kop thee of chocomel genieten!