Buitenactiviteiten om het bos mee te ontdekken BSO Buiten

Buitenactiviteiten om het bos mee te ontdekken

Buitenactiviteiten om het bos mee te ontdekken 1024 323 BSO Buiten

Buitenactiviteiten om het bos mee te ontdekken.

Tijdens de zomervakantie hoef je natuurlijk niet te stoppen met het ontdekken van je omgeving. Om al die vrije dagen en zonuren te vullen hebben we daarom de leukste buitenactiviteiten—voor in het bos, of ergens anders in de natuur—voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn allemaal zomeractiviteiten die niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens heel leerzaam zijn. Ze trainen je om te observeren als een echte roofvogel of boswachter. Je kunt ze alleen doen, maar natuurlijk ook met een paar andere kinderen, of met je ouders, of opa of oma. Oude kleren aan dus, en ontdekken wat er allemaal in het bos te vinden is… maar dan wel nèt buiten de gebaande paden. 

Voelsprieten

Tot nu toe heb je in het bos waarschijnlijk vooral je voeten en je ogen gebruikt, om je omgeving te verkennen. Maar welke lichaamsdelen en zintuigen kun je nog meer gebruiken?
Stel je eens voor dat je, net als bijvoorbeeld een mol, bijna niets kan zien, hoe vind je dan de weg? Doe je ogen eens dicht en beschrijf hoe de schors van een boom aanvoelt, of het verschil tussen de boven en onderkant van een blaadje, de modder onder je voeten, of een eikeltje of dennenappel.
Spits nu je oren als een vos, en ga in het bos op zoek naar dingen die je niet kan zien, maar wel kan horen, of net andersom, naar dingen die je wel kan zien maar niet horen.
Stel je nou eens voor dat je vooral een hele goede neus hebt, hoe ervaar je het bos dan? Wat ruik je allemaal? En ruikt het overal ongeveer hetzelfde, of verandert die geur tijdens een korte wandeling? 

Alfabet

Wanneer je aan het bos denkt, dan denk je waarschijnlijk vooral aan planten en bomen, en misschien aan de kleuren bruin en groen, maar de natuur zit vol bijzondere tinten, vormen en patronen.
Kijk maar eens wat langer om je heen. Sommige stenen hebben de vorm van de letter O, of A, takken de vorm van een I of L, en hele bijzondere of zeldzame letters zoals de X of de Q schrijf je stiekem met je vinger in
het zand of de modder… Lukt het je misschien om het hele alfabet te vinden of te maken?
Als je iets meer tijd hebt, en er iemand bij je is die een smartphone of fototoestel bij zich heeft, dan zou je de letters die je gevonden en/of gemaakt hebt ook kunnen fotograferen. Dan kun je ze straks als je weer thuis bent afdrukken of natekenen om zo een groot bos-alfabet-poster te maken om in je slaapkamer op te hangen. 

Schilderij

Nu je gezien hebt hoe kleurrijk en gevarieerd het bos eigenlijk is, is het aan jou om het nog een beetje mooier te maken.
Teken met je vinger of een stok een schilderijlijst op de grond. Dit is het canvas voor jouw kunstwerk. Ga nu opzoek naar het materiaal dat 
je nodig hebt voor jouw creatie: blaadjes, takjes, nootjes, zand, steentjes, mos, schors… Je mag alles gebruiken, behalve dan misschien de blaadjes en takjes die nog aan en boom of struik vastzitten.
Ben je klaar? Presenteer je schilderij dan nu aan iemand anders en gebruik het om uit te leggen wat jij het mooiste vindt aan de plek waar je nu bent. 

Bos-bingo

Heb je zin om even lekker uit te razen? Ga dan maar alvast in de startblokken staan, want het is tijd voor een pittig rondje bos-bingo? Kun jij de volgende dingen zo snel mogelijk vinden? 3, 2, 1, klaar voor een vliegende-START?! 

 • Iets groens 
 • Iets hards 
 • Iets dat lekker ruikt 
 • Iets dat kruipt 
 • Iets dat niet in het bos thuishoort 
 • Iets bruins 
 • Iets zachts 
 • Iets dat stinkt 
 • Iets moois
 • Iets dat hier niet hoort 
 • Iets dat prikt 

‘Ploggen’ op de terugweg

Neem een vuilniszak en een tuinhandschoen mee (voor de veiligheid). 

Je hebt onderweg vast en hier daar iets zien liggen dat eigenlijk niet in het bos thuishoort, daarom voor op de terugweg, nog een goed idee uit Zweden: ‘plogging’! Plo-wat…?
Plogging is mini-milieuactivisme waar het bos schoner van wordt en jij nog fitter! Het is een combinatie van ‘plocka’ (dat is Zweeds voor pakken) en ‘jogging’ oftewel, hardlopen. Lopend of rennend, alleen of samen, alles mag! Wie heeft op het einde de meeste vuilnis gevonden? 

Wanneer je straks weer thuis bent zou je kunnen proberen om ook daar je arendsoog of snuffelneus te gebruiken om je eigen nestje of holletje te observeren. Welke kleuren komen het meest in je kamer voor? Heeft je kamer een typische geur? En heb je misschien wel stiekem een verzameling die je nooit eerder opgevallen is?