Alle kleuren van de herfst vangen BSO Buiten 1600x900

Alle kleuren van de herfst vangen

Alle kleuren van de herfst vangen 990 313 BSO Buiten

Alle kleuren van de herfst vangen

In een berg knisperende bladeren springen, glimmende kastanjes ontdekken, en genieten van de aangename frisse lucht. De herfst is zo een bijzonder jaargetijde omdat de natuur tijdelijk veranderd in een caleidoscoop van kleuren en texturen. Je kunt natuurlijk naar buiten gaan om een lange wandeling maken en meteen erna, als je weer thuis bent, een warme chocomel drinken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je tijdens dit bijzondere seizoen buiten kunt doen.

Alle kleuren van de herfst

Probeer alle kleuren van de herfst te vangen met je camera.

Elke dag op basis van een nieuw thema zodat je zeker weet dat je alle facetten van de herfst hebt vastgelegd, je kunt je eigen thema’s bedenken, of starten met deze:

– Paddenstoelen en zwammen

Nu dat het buiten kouder wordt zullen er overal prachtige paddenstoelen en zwammen verschijnen. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, van klassiek rood met witte stippen tot eekhoorntjesbrood, parasolzwammen, elfenbankjes en ga zo maar door.

– Herfstbladeren

Als een pauw die zich van zijn mooiste kant laat zien, zo trakteert de herfst ons met haar bladeren. Een laatste uitbarsting van kleur voordat de winter begint. In slechts enkele weken verkleuren de groene bladeren van loofbomen en struiken naar de vele verschillende tinten rood, goud-geel en bruin. Of ze nu nog in de boom zitten of op de grond zijn gevallen, leg hun vorm, kleur en schoonheid vast voordat de winter alles met een laagje sneeuw bedekt.

– Waterplassen

Nergens wordt de herfst zo mooi weerspiegeld als in waterplassen of meertjes. Of kijk eens heel goed naar een druppel die aan een blad hangt, of erop ligt… ga maar nog iets dichterbij kijken, daar zit soms een hele wereld in! Gebruik de reflectie in of op het water om prachtige foto’s te maken.

– Gouden uur

Natuurfotograaf Blog Alle Kleuren Van De Herfst BSO Buiten

Natuur In De Herfst

Wel eens van het ‘gouden uur’ gehoord? Dat is het laatste uurtje voordat de zon onder gaat. Zeker in dit seizoen kleurt de lucht vaak heel mooi rood, oranje, geel of zelfs roze! Ook de schaduwen zijn uitgesprokener omdat ze zon zo laag staat. Dit is hét moment om nog snel de laatste kiekjes te schieten.

– Insecten

Niet de grond onder je voeten vergeten. Er kruipt van alles om je heen. Rupsen in de gekste kleuren en soms met flink wat haar, gladde kevers, hele mierenlegers, en als je goed zoekt vind je vast een dikke worm. Het helpt soms om een boomstammetje op te tillen, of een hoop bladeren opzij te schuiven. Daar zitten die kleine beestjes vaak verstopt. 

Appels plukken

Verse groente en fruit zijn heel erg gezond en super lekker.

Appels Plukken Blog Alle Kleuren Van De Herfst BSO Buiten

Ontdek de herfst

Misschien denk je bij de herfst vooral aan pompoen, bietjes en paddenstoelen, maar er valt nog veel meer te oogsten: bramen, knolselderij, rodekool, peren pastinaak, witlof… Zou je het niet leuk vinden om zelf appels te plukken of aardappels uit de grond te trekken bij een boer? Zo kun je ook meteen zien hoe bepaalde groente en fruit groeien… spruitjes groeien aan een plant die wel een meter hoog kan worden bijvoorbeeld. Er zijn verschillende boeren die het leuk vinden als je ze een handje komt helpen.

Een herfst mandala maken

Een mandala is soort kunstwerk in de vorm van een cirkel en heeft vaak een patroon dat zichzelf herhaald. Een mandala wordt in verschillende culturen gebruik als symbool voor het universum en het leven en vooral

Natuur Mandala Maken Blog Alle Kleuren Van De Herfst BSO Buiten

Natuur Mandala Maken

voor hoe alles met elkaar verbonden is. Je kunt er zelf ook een maken met materiaal dat je in de natuur kunt vinden. Verzamel bladeren, eikeltjes, kastanjes, en dennenappels en maak je eigen herfst mandala. Lukt het je om een bijzonder motief te creëren? Je zou er een aan het begin en een aan het einde van de herfst kunnen maken om te kijken hoe verschillend ze wellicht zijn.

Tulpen bollen planten

Ze zeggen wel eens, dat een tuin planten hetzelfde is als geloven in morgen! En niets is minder waar, want als je in het voorjaar van tulpen wilt genieten, dan zal je die in de herfst moeten planten. Tulpenbollen kun je bij ieder tuincentrum krijgen en ze zijn gelukkig niet heel duur. Dus plant ze in je eigen achtertuin, of in een pot op het balkon, of verstop er stiekem een paar in het gazon van je opa en oma!

Zo zie je, er valt nog genoeg te doen wanneer het buiten een paar graden kouder (en een stuk natter) wordt. Voor wanneer het regent hebben we ook binnenkort een lijst met activiteiten online staan, en als je toch naar buiten gaat, kijk dan alvast een hier naar onze herfst knutsel ideeën zodat je alvast wat materiaal kunt verzamelen voor wanneer je straks weer lekker warm binnen bent.